2011. március 1., kedd

Illúziók nélkül

"Mit jelent, hogy \”az út maga a cél\”?
Ennek a mondásnak az az értelme: nem az a lényeg, hogy a lehető leggyorsabban elérjük a célt, hanem hogy végigjárjuk az utat, és a lehető legtöbb örömet és élvezetet találjuk benne. A cél az, hogy úton legyünk. Ha igazán önmagunk vagyunk, akkor tulajdonképpen minden pillanatban a célban vagyunk. Ha minden pillanatot beteljesítünk, a beteljesült pillanatok egymást követve egy beteljesült életet adnak. A cél tehát az, hogy egészen önmagunk legyünk – minden pillanatban, amit ha ily módon beteljesítünk, a célban vagyunk. Az út az egyes, egymás után következő pillanatokból tevődik össze, ezekkel azonban nem kell törődnünk, hiszen ha minden egyes pillanatban célban vagyunk, csak hagynunk kell, hogy az élet történjen velünk. Az út tehát saját magától adódik.
Az élet csak most történik, és csak most lehetünk a célban. Az nem számít, a múltban voltunk-e már a célban, illetve hogy leszünk-e a jövőben. A múlt már elszállt, a jövő pedig még nem létezik. Most élünk, ebben a pillanatban, és ezért csak ebben a pillanatban lehetünk a célban.
Ha önmagunk vagyunk, az fog velünk történni, amit az élet meg akar velünk valósítani: tökéletesség minden pillanatban, a pillanat megtörténte ugyanis a tökéletesség kifejezője. Ha önmagunk vagyunk, tökéletesen élünk!
A tökéletesség nem egy ideál, egy távoli cél, hanem a minden egyes pillanatban benne rejlő lehetőség. A \”légy önmagad\” mottó azt jelenti, hogy többé nem képek, programok és elképzelések szerint élünk, hanem minden pillanatban újjá válunk, és hitelesek vagyunk. Azzá válunk, akik vagyunk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése